Ingrediënten
- 250 gr bloem
- 125 gr koude boter
- snufje zout
- 2 tl bakpoeder
- 75 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 eiwit
- 2 el melk
- vulling:
- 2 zoete appel(s)
- handje rozijnen
- 1 tl kaneel
- 1 el water
- 50 gr suiker
- om te bestrijken:
- 1 eigeel
- 1 el melk
Variatietips
- Doe wat gehakte amandelen of gehakte walnoten door de vulling.
Bereiding
Stap 1
Meng de bloem met het bakpoeder en zeef het. Doe het in de keukenmachine. Voeg eiwit, suiker, zout, melk en vanillesuiker toe en mix dit erdoor. Doe dan de koude boter in klontjes erop en mix totdat er kruimels ontstaan. Haal het eruit en kneed het tot een glad deeg. Leg het even in de koelkast tot gebruik. Maak ondertussen de vulling door de appels in kleine stukjes te snijden en te mengen met de rozijnen, kaneel en suiker. Doe dit in een steelpannetje met de el water en verwarm het zachtjes. Laat de appel zacht worden en de suiker een beetje oplossen. Doe het dan op een bord en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 220 graden en bedek een bakplaat met bakpapier.
Haal het deeg uit de koelkast en kneed het nog eventjes. Rol het dan uit tot een halve cm dik en steek met een schaaltje van 10 cm doorsnede rondjes eruit.
Klop het eigeel met de melk los en bestrijk de randen van de rondjes ermee. Leg een halve eetlepel vulling erop en vouw ze dubbel. Druk de randen goed aan. Leg ze op de bakplaat en bestrijk de bovenkanten ook met het eimengsel.
Doe ze dan voor een kwartiertje in de oven tot ze mooi goudbruin zijn.
Variatietips
- Doe wat gehakte amandelen of gehakte walnoten door de vulling.