Ingrediënten
- 1.5 kg appels
- ongeveer 400 gram roombladerdeeg
- 200 gr bruine of witte suiker
- bloem
- boter (voor bakvorm in te smeren)
- 50 cl water
- 200 cl slagroom
Variatietips
- Gebruik ander fruit: aardbeien, perziken, peren, bananen.
Bereiding
Stap 1
Eerst maakt je de karamel. Verwarm eerst de slagroom, die u later nodig heeft.
Stap 2
Maak de karamel door de suiker met water op te lossen en daarna door te verhitten totdat het bruin wordt. Zorg dat het niet doorslaat naar zwart.
Stap 3
Voeg nu de verwarmde slagroom toe en roer heel voorzichtig. Even op een lage verhitting houden tot het geheel een gladde karamel is geworden. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
Stap 4
Smeer de bodem van een bakvorm goed in met boter. Verdeel de karamel over de bodem en druk de parten appel met de bolle kant naar beneden in de karamel.
Stap 5
eg de plakken deeg op elkaar op een met bloem bestrooid werkvlak en rol ze uit tot een vierkant. Druk de randen stevig aan met een beetje water.
Stap 6
Leg de deeglap over de appels en steek de punten van het deeg tussen de rand van de vorm en de appels tot in de karamel.
Stap 7
Zet de pan in het midden van de oven en bak de taart in 20-25 minuten goudbruin en gaar.
Stap 8
Neem de tarte tatin uit de oven, laat hem 10 minuten afkoelen en keer hem op een schaal. De taart stijft na het keren verder op.
Variatietips
- Gebruik ander fruit: aardbeien, perziken, peren, bananen.