Ingrediënten
- 25 gr gram verse gist (of 15 gram gedroogde)
- 6 el lauwe melk
- 225 gr bakkersbloem
- gesmolten boter om in te vetten
- 0.5 tl zout
- 25 a 50 gram fijne witte suiker
- 3 eieren losgeroerd
- 115 gr zachte boter
- geraspte schil van 1 sinaasappel
- 250 gr kristalsuiker (siroop)
- 1.5 dl sinaasappelsap (siroop)
- 1.5 dl water
- 2 el cognac
- 5 el abrikozenjam gezeefd (of ander fruit)
Bereiding
Stap 1
Verkruimel de gist en doe er de melk bij. Bij gedroogde gist moet het mengsel 10 minuten blijven staan.
Stap 2
Meng er de bloem onder en laat 20 minuten op een warme plaats rusten tot er schuim op het mengsel tevoorschijn komt.
Stap 3
Vermeng de bloem met de suiker, zout, eieren, boter, sinaasappelrasp en roer tot een goed glad beslag.
Stap 4
Vet een ringvorm in met boter en vul voor de helft met het beslag. Laat afgedekt ongeveer 40 minuten rijzen tot het volume verdubbelt is.
Stap 5
Bak de savarin 30 a 40 minuten in een voorverwarmde oven op 200°.
Stap 6
Haal hem uit de vorm en laat afkoelen. Prik er met een stokje langs alle kanten even in.
Stap 7
Maak de siroop als volgt: verwarm het sinaasappelsap met 1 el water en doe er de suiker bij. Roer tot die goed is opgelost. Voeg er de rest van het water bij en laat wat inkoken.
Stap 8
Doe er de cognac bij en giet de siroop over de savarin. Doe dit niet te snel zodat de cake de siroop goed kan absorberen. Bestrijk met de jam en vul het midden met fruit.