27 december 2006
4 personen
150 minuten

Ingrediënten

  • 4 dl melk
  • 230 gr suiker
  • 30 gr maïzena
  • 20 gr boter
  • 1 el honing
  • 50 gr geschaafde amandelen
  • 1 halve citroen
  • 0.25 l slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker

Variatietips

  1. Neem in plaats van zelf gekookte vla blanke vla of vanillevla uit een fles of een pak.
  2. Noga of nougatine is ook kant en klaar te koop.
  3. Geschaafde amandelen kunnen vervangen worden door geschaafde pinda's.

Bereiding

Stap 1
Koeltijd 1-2 uur, bereidingstijd: 30-40 minuten.

Stap 2
Breng 3 dl melk met 30 g suiker aan de kook.

Stap 3
Meng maïzena met resterende melk. Giet dit onder voortdurend roeren bij de kokende melk. Blijf roeren tot de vla gebonden is en heeft gekookt.

Stap 4
Dek het oppervlak van de vla af met plastic folie zodat er geen vel ontstaat.. Zet de pan met vla in een grotere pan of een bak koud water en laat de vla afkoelen.

Stap 5
Bestrijk de helft van de bakplaat dun met boter.

Stap 6
Strooi suiker in een kleine koekenpan. Laat deze op een matig vuur onder geregeld roeren smelten en kastanjekleurig worden.

Stap 7
Neem als de suiker is veranderd in karamel de pan van het fornuis en doe de honing en amandelen in de pan. Roer alles goed en schenk de nog vloeibare karamel op de beboterde plaat. Strijk de karamel met de doorgesneden zijde van de citroen dun uit in een gelijkmatige laag.

Stap 8
Klop slagroom op met vanille- en basterdsuiker.

Stap 9
Neem 1/3 van de slagroom en vul hiermee de spuitzak. Leg deze in de koelkast.

Stap 10
Controleer of de vla koud is en klop ze goed door.

Stap 11
Hak de inmiddels hard geworden karamel in stukjes en vergruis met deegroller.

Stap 12
Roer 3/4 noga door de vla en spatel voorzichtig de slagroom erdoor.

Stap 13
Schep vla in dessertschaal. Garneer met slagroom en noga.

Variatietips

  1. Neem in plaats van zelf gekookte vla blanke vla of vanillevla uit een fles of een pak.
  2. Noga of nougatine is ook kant en klaar te koop.
  3. Geschaafde amandelen kunnen vervangen worden door geschaafde pinda's.

Fan van dit recept? Deel het met je vrienden!

Gerelateerde recepten