18 februari 2006
2 personen
60 minuten

Ingrediënten

  • 400 gr bloem + extra
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 1.5 tl zout
  • 0.5 tl suiker
  • 3 dl water van 52°c
  • 4 el fruitige extra vergine olijfolie
  • olijfolie om in te vetten
  • 4 el verse kruiden, fijngehakt
  • polenta of maïsmeel
  • grof zeezout

Variatietips

  1. Kneed wat gemalen kaas door het deeg.
  2. Voeg gedroogde tomaten toe aan het deeg of gemalen olijven.

Bereiding

Stap 1
Meng de bloem, de gist, het zout en de suiker in een kom en maak een kuiltje in het midden. Giet langzaam het merendeel van het water en 3 el van de olijfolie erbij en meng tot een deeg ontstaat. Voeg zo nodig de rest van het water toe.

Stap 2
Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkblad en leg het in een kom. Voeg geleidelijk de kruiden toe en kneed het deeg 10 minuten. Was de kom af en vet hem lichtjes in met olie.

Stap 3
Vorm het deeg tot een bal, leg hem in de kom en draai hem om. Dek de schaal goed af met een schone theedoek en laat het deeg rijzen tot het tweemaal zo groot is geworden (ongeveer 30 a 45 minuten). Bestrooi een bakplaat met polenta of maïsmeel.

Stap 4
Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed lichtjes door. Zet een kom erover heen en laat het deeg nog 10 minuten rusten.

Stap 5
Vorm het deeg tot een cirkel van 25 cm van 1 cm dik en leg hem op de bakplaat. Dek het deeg af met een theedoek en laat het deeg 15 minuten rijzen.

Stap 6
Doe wat olie op de toppen van uw vingers en druk hier en daar met uw vingertoppen in de bovenkant van het brood. Besprenkel het brood met olijfolie en strooi er wat zeezout over.

Stap 7
Bak het brood 15 minuten in een voorverwarmde oven op 230° tot het goudbruin is en hol klinkt als u op de bovenkant klopt. Laat het afkoelen op een rooster.

Variatietips

  1. Kneed wat gemalen kaas door het deeg.
  2. Voeg gedroogde tomaten toe aan het deeg of gemalen olijven.

Fan van dit recept? Deel het met je vrienden!

Gerelateerde recepten