Ingrediënten
- 1 middelgrote, gekookte kreeft
- 3 dl melk
- 1 ui
- 30 gr boter
- 2 el bloem
- 2 el room
- 50 gr gemalen kaas (naar keuze)
- 1 laurierblaadje
- 6 zwarte peperbolletjes
- nootmuskaat
- peper en zout
- extra gemalen kaas om te gratineren
Variatietips
- Lekker om tuinkruiden onder de saus te mengen.
- Strooi er wat paprikapoeder over.
Bereiding
Stap 1
Snij de kreeft horizontaal doormidden. Haal het kreeftenvlees uit de staart en snij het in plakjes. Haal ook het vlees uit de poten. Zet het koel weg.
Stap 2
Spoel de kreeftenschalen en laat ze goed opdrogen.
Stap 3
Breng de melk aan de kook met de gesnipperde ui, de peperbolletjes en het laurierblaadje. Haal het pannetje van het vuur, dek af en laat 15 minuten trekken.
Stap 4
Zeef de melk na het kwartiertje.
Stap 5
Roer een blonde roux met de boter en de bloem. Leng aan met de melk en laat indikken onder voortdurend roeren. Laat de ingedikte saus enkele minuten doorkoken om de bloemsmaak te neutraliseren.
Stap 6
Doe er de kaas bij en roer tot die is gesmolten en volledig door de saus is opgenomen.
Stap 7
Verrijk ze met de room en kruid ze naar smaak met de nootmuskaat, peper, en zout.
Stap 8
Schep het kreeftenvlees door de saus en vul er de kreeftenschalen mee. Strooi er gemalen kaas over en zet enkele minuten onder de grill tot de kaas begint te smelten.
Variatietips
- Lekker om tuinkruiden onder de saus te mengen.
- Strooi er wat paprikapoeder over.