Ingrediënten
- 600 gr tomaten met veel smaak
- 1.5 komkommer geschild
- 1 grote ui
- 1 a 2 rode paprika's
- 2 tenen knoflook uit de knijper
- broodkruim van 6 sneetjes oud wit brood
- 8 dl water of groentebouillon
- 0.5 dl rode wijnazijn
- 0.5 dl olijfolie extra vergine
- zout
- paprikapoeder
- tabasco
- 1 blikje tomatenpuree
- 0.5 komkommer (garnering)
- 1 ui (garnering)
- 1 gele of rode paprika (garnering)
- broodblokjes van 4 a 6 sneden brood
- 1 teen knoflook
- olijfolie
Bereiding
Stap 1
Ontvel de tomaten (leg de tomaat in een kommetje en giet er kokend water over, prik erin met de punt van een mes, en het vel barst al open. Spoel de tomaat even af onder koud water, dan kun je het vel er zó aftrekken. Of je de pitjes al dan niet gebruikt in een gerecht, hangt af van het recept en van je persoonlijke voorkeur).
Stap 2
Snijd de groente voor de soep na het wassen in kleine blokjes, vermeng alles in een grote kom met het broodkruim.
Stap 3
Giet de tomatenpuree, olijfolie, het water (of groentebouillon) en de azijn erover, en pureer dit in gedeelten in de blender. Breng op smaak met zout, paprikapoeder en tabasco. Zet de soep afgedekt minstens twee uur in de koelkast.
Stap 4
Snijd de overige groenten vlak voor het opdienen in mooie kleine dobbelsteentjes.
Stap 5
Verhit wat olijfolie in een koekenpan, bak hier een gehalveerd knoflookteentje in. Verwijder de knoflook, bak dan in dezelfde olie de broodblokjes goudbruin.
Stap 6
Doe de blokjes groenten iedere soort apart in kommetjes, en ook de broodblokjes. Zet deze op tafel.
Stap 7
Iedereen kan uit deze kommetjes in zijn soep scheppen wat hij lekker vindt (je kan de groentjes ook wat kort stoven als je ze liever zacht hebt, laat ze dan ook afkoelen in de koelkast).