Ingrediënten
- 30 gr verse gist
- 1 snufje zout
- 100 gr boter
- half kopje lauwe melk
- 650 gr bloem
- 50 a 100 gram suiker
- 4 eieren
- 250 a 300 gram chocoladevlokken
Variatietips
- I.p.v. chocolade kan je ook 250 gram fruit in 1dl water met 3 el suiker koken en die toevoegen aan het gebak.
Bereiding
Stap 1
Verkruimel de gist in lauwe melk en voeg 2 eetlepels bloem toe. Laat op kamertemperatuur staan tot het mengsel begint te borrelen.
Stap 2
Zeef de rest van de bloem met het snuifje zout en de suiker. Vermeng met de gist en de eieren. Kneed tot het deeg niet meer aan de handen kleeft. Voeg melk of water toe als het deeg te droog is of meer bloem als het te kleverig is. Voeg boterklontjes toe en kneed tot een glad deeg. Laat afgedekt rijzen op kamertemperatuur tot het volume verdubbeld is.
Stap 3
Verdeel het deeg in 2 porties. Doe één portie in de tulbandvorm, verdeel er de chocoladevlokken over en dek af met de tweede portie deeg. Dek af en laat nog 30 minuten rijzen.
Stap 4
Bak de cake ongeveer 1 uur in de oven op 180°. Laat afkoelen en serveer met slagroom, boter en gesuikerde mascarpone. (Een tulband gebruikt men omdat de warmte dan ook tot in de kern van het gebak kan dringen.)
Variatietips
- I.p.v. chocolade kan je ook 250 gram fruit in 1dl water met 3 el suiker koken en die toevoegen aan het gebak.