Ingrediënten
- 4 a 5 eiwitten op kamertemperatuur
- snufje zout
- ¼ a ½ theelepel vanille-essence
- ¼ theelepel wijnsteenzuur
- 175 a 200 gram poedersuiker
- 1/8 a ¼ theelepel kaneelpoeder
- 100 gr pure geraspte chocolade
- 250 gr kristalsuiker (gewone meringues)
- 250 gr bloemsuiker (gewone meringues)
- 250 gr eiwit (gewone meringues)
- bakpapier (gewone meringues)
- 1 el maïszetmeel (gewone meringues)
Bereiding
Stap 1
Klop de eiwitten met een mixer schuimig, voeg het zout en wijnsteenzuur bij en klop ze verder zeer stijf.
Stap 2
Klop de vanille-essence erdoor en ook langzaam de suiker (met kleine beetjes tegelijk) totdat het schuim glanzend en stijf is. Klop het kaneelpoeder en de geraspte chocolade erdoor.
Stap 3
Schep ongeveer 25 bergjes op een niet-ingevette bakplaat met anti-aanbaklaag. Laat voldoende ruimte tussen de bergjes.
Stap 4
Zet de meringues in een voorverwarmde oven en bak ze op 150° in 2 uur stevig.
Stap 5
Haal de meringues voorzichtig van de bakplaat. Als ze nog te vochtig en zacht zijn zet ze terug in de oven en laat ze verder uitdrogen. Laat volledig afkoelen.
Stap 6
Bestrooi de meringues met kaneelpoeder en geef er chocoladeroom bij (maak chocoladeroom door half gesmolten chocoladestukjes chocolade door stijfgeklopte room te roeren, laat opstijven in de koelkast).
Stap 7
Stap 8
De gewone meringues:
Stap 9
Doe het eiwit in een kom en voeg er de griessuiker bij. Verwarm de oven op 120 graden (haal de bakplaat eruit, die mag niet warm zijn). Mix het geheel goed aan alle kantjes en blijven mixen tot je de strepen van de kloppers ziet. Voeg dan stilletjes aan de bloemsuiker en het maïszetmeel toe (blijven mixen). Doe het eiwit in een spuitzak.
Stap 10
Leg een vel bakpapier op een koude bakplaat. Spuit het eiwit op het bakpapier met voldoende ruimte tussen de verschillende meringues. Bak gedurende 1 uur op 120 graden met de oven op een kier zodat het vocht weg kan.