Ingrediënten
- 400 gr gekookte bruine bonen (1 blik)
- 1 halve ui
- 2 stuks aardappel
- 1 hele prei (100 gram schoongemaakt)
- 2 hele tomaten
- 2 tenen knoflook
- 3 el bladselderij
- 1 stengel citroengras (sereh)
- 2 bladeren citroenblad (daon djeroek peroet)
- 1 stuk verse laos (2 cm)
- 1 stuk verse gemberwortel (djahé, 3 cm)
- 2 blad laurier
- 1 l groentebouillon
- 2 tl sambal
- 2 el zoete ketjap
- 2 el olijfolie
- 1 snufje zout
Bereiding
Stap 1
Voorbereiding (20 minuten)
1. Doe de specerijen in de bouillon en laat een kwartier trekken. Verwijder na afloop de specerijen uit de bouillon
2. Was en snijd de groenten:
- prei in plakjes
- ui en knoflook snipperen
- aardappelen in blokjes
- bladselderij snipperen
- tomaten ontvellen en in kleine stukjes snijden; je hoeft de pitten niet te verwijderen, deze zijn lekker in de soep; wel de steelaanhechting verwijderen
3. Pureer 2/3 van de bruine bonen met een staafmixer en hou de rest apart.
Stap 2
Bereiding (20 minuten)
1. Bak eerst de ui 1 minuut aan in olijfolie.
2. Voeg de prei toe en laat 1 minuut meebakken.
3. Voeg knoflook en aardappel toe en laat nog 1 minuut meebakken
4. Voeg de bouillon toe, breng deze aan de kook en laat deze 5 minuten koken
5. Voeg tomaten, de bruine bonen en 2 eetlepels ketjap toe en verhit de soep nog 1 keer tot het kookpunt. Voeg zout naar smaak toe.
6. Roer de selderie er door, haal de soep van het vuur af en laat deze nog 10 minuten door garen met gesloten deksel. Serveer direct. Serveer met brood en hartig beleg.