Ingrediënten
- 1.5 kg stoofpeertjes
- 1 kaneelstok
- 400 gr gerookt spek
- 1.5 kg aardappelen
- zout
- 300 gr grove boerenworst
- zwarte peper
- 2.5 el keukenstroop
- 40 gr boter of reuzel
Variatietips
- De stoofpeertjes kan je vervangen door appels, de helft zure appels en de andere helft zoete appels.
- De grove boerenworst kan je vervangen door saucijsjes of een rookworst.
- Een kruidnagel meekoken samen met de kaneel.
Bereiding
Stap 1
Was en droog de stoofpeertjes, schil ze vervolgens en verwijder de kroontjes en steeltjes. Zet de peertjes in een diepe pan en vul deze met water en de kaneel, zodat de peertjes onder water staan. Breng het water aan de kook en laat de peertjes op laag vuur zachtjes doorkoken. Meestal duurt dit ongeveer 30 tot 60 minuutjes. Snijd intussen het spek in repen van ongeveer 1cm dik. Voeg de repen bij de peren in de pan. Ik vind het zelf lekkerder om de spekjes op te bakken en bij het stampen de gebakken spekjes mee te bakken. Schil de aardappelen, was ze en snijdt ze vervolgens in even grote stukken, als de stoofpeertjes. Schep met een schuimspaan het spek uit de pan. Doe vervolgens de aardappelen bij de stoofpeertjes in de pan en vul de pan met nog meer water totdat de aardappelen ook onder water staan. Wat zout erbij en het net zo lang laten koken tot de aardappeltjes ook gaar zijn. Let op het vuur zodra het water kookt zachtjes laten doorkoken. Was de worst met warm water. Leg deze op de aardappelen als deze ongeveer 10 minuten hebben gekookt. Snijd vervolgens de spek in blokjes, zo groot als kleine dobbelstenen. Controleer nadat de worst 8-10 minuten hebben meegekookt of de peren en aardappelen gaar zijn. Neem de worst uit de pan en giet het kookvocht in een kom of in een steelpan en stamp de peren en de aardappelen fijn. Voeg zoveel van het kookvocht toe totdat het een smeuïg geheel wordt, wel tussendoor blijven stampen. Roer vervolgens de blokjes spek door het gerecht en voeg naar smaak peper en zout en eventueel wat stroop toen. Verdeel de boter in kleine blokjes over de stamppot en warm deze samen met de worst of de saucijsjes nog even op.
Variatietips
- De stoofpeertjes kan je vervangen door appels, de helft zure appels en de andere helft zoete appels.
- De grove boerenworst kan je vervangen door saucijsjes of een rookworst.
- Een kruidnagel meekoken samen met de kaneel.