Ingrediënten
- 1 soepkip
- 0.5 kg gehakt
- 1 blikje champignons
- 1 prei
- 1 ui
- 1 wortel
- beetje selder
- boter
- bloem
- melk
- eventueel potje room
- 1 bouillonblokje
- peper
- zout
Variatietips
- Meng ook eens wat erwtjes onder de ragout..of oesterzwammen..of worteltjes
Bereiding
Stap 1
Kook de soepkip in water samen met de in stukjes gesneden prei, de wortel, de ui ,de selder en een beetje zout. het vlees mag niet te zacht worden.
rol ondertussen balletjes van het gehakt en laat ze 5 minuutjes meekoken met de kip en haal ze er nadien uit. als de kip gaar is haal je ze uit het water en laat ze een beetje afkoelen. doe het vet en vel weg en leg het mooie witte kippevlees in een potje. giet het kookwater niet weg. een deel ervan heb je nodig voor de saus en van de rest maak ik altijd een heerlijk soepje. doe een beetje boter in een kom, voeg er bloem aan toe en melk en maak een witte saus. je moet ongeveer 0.5 liter melk gebruiken en ongeveer 0.5 liter kookvocht. hoe meer bloem hoe dikker de saus. breng op smaak met peper, zout en het bouillonblokje. voeg er de stukken kip en de kleine gehaktballetjes aan toe. doe ook het blikje champignons bij het mengsel.. alles goed omroeren, proeven en eventueel verder op smaak brengen. voeg eventueel een potje room toe. de saus moet goed smeuiig rond de ingredienten zitten. schep een deel ervan in 8 videetjes..zet die even in de oven..
elk 2 videetjes..en wat er nog in de kookpot zit.. :-)
ook lekker met frietjes en puree!!
als je de ragout dik maakt kan je die ook op een croque besmeren..
of een ovenschoteltje: sneden geroosterd brood beleggen met sneden kaas..daarboven een laag ragout, wat gemalen kaas en even in oven gratineren..
ook als borrelhapje te serveren in mini-bladerdeegpasteitjes..
op warme zomerdagen koud te eten..bij de boterham..bij koude pasta of rijst..handig als je overschot hebt van vorige dag.
Variatietips
- Meng ook eens wat erwtjes onder de ragout..of oesterzwammen..of worteltjes