23 februari 2012
2 personen
30 minuten

Ingrediënten

  • 1 l groentenbouillon
  • 1 stuk verse gember (knol, 3 cm)
  • 3 stuks citroenblaadjes
  • 1 el vissaus
  • 2 el lichte sojasaus (light soy sauce)
  • 200 gr paksoi
  • 100 gr shiitake paddenstoelen
  • 100 gr wortel
  • 1 halve ui middelgroot (of evt. halve bos bosui)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 hele spaanse peper
  • 1 hele limoen
  • 1 handje koriander
  • 150 gr noedels (elke soort voldoet)
  • 150 gr noorse garnalen gepeld en gekookt
  • 1 snufje zout
  • chilisaus

Variatietips

  1. Gebruik een lekkere noedelsoort voor dit gerecht. Ik ben zelf gek op volkoren Japanse soba noedels. Laat de groenten niet te gaar worden. De paksoi moet knapperig zijn. Strenge vegetariërs kunnen de garnalen vervangen door goudbruin gebakken blokjes tahoe. Voeg deze gelijktijdig met de paddenstoelen toe. De shiitake paddenstoelen kunnen ook vervangen worden door andere paddenstoelen-soorten zoals cantharellen. De paksoi en de wortel kunnen geheel of gedeeltelijk vervangen worden door andere knapperige groentensoorten zoals Chinese kool, paprika of venkel. Ook sperziebonen of peultjes zijn smakelijk in deze schotel. Pas de kooktijden wel aan.

Bereiding

Stap 1
Breng de bouillon aan de kook en laat hierin de gember en het citroenblad gedurende 15 minuten trekken. Voeg aan het eind de sojasaus en vissaus toe. Verwijder citroenblad en gember.

Stap 2
Was en snijd de groenten: ui in halve ringen, knoflook in plakjes, wortel julienne, shiitake in plakjes, peper in dunne reepjes, paksoi in stukken van 1-2 centimeter, koriander in snippers,

Stap 3
Snijd de limoen eerst in twee helften en snijd vervolgens één van de twee helften in twee kwarten. Laat de andere halve limoen intact.

Stap 4
Kook de noedels. Doe dit een halve minuut korter dan wordt vermeld in het bereidingsvoorschrift op de verpakking.

Stap 5
1. Fruit de ui (1,5 minuut) 2. Voeg peper en knoflook toe en fruit deze mee (1 minuut) 3. Voeg de shiitake paddenstoelen toe en fruit deze mee (1,5 minuut) 4. Voeg de wortel toe en fruit deze mee (1 minuut) 5. Voeg bouillon en garnalen toe en laat aan de kook komen 6. Voeg de paksoi toe en laat deze even koken (1 minuut maximaal) 7. Knijp de halve limoen uit in de soep en voeg zout naar smaak toe 8. Voeg de noedels toe en warm deze op in de bouillon 9. Roer de koriander door de bouillon en serveer direct Dien op met de limoenkwarten en met de chilisaus.

Variatietips

  1. Gebruik een lekkere noedelsoort voor dit gerecht. Ik ben zelf gek op volkoren Japanse soba noedels. Laat de groenten niet te gaar worden. De paksoi moet knapperig zijn. Strenge vegetariërs kunnen de garnalen vervangen door goudbruin gebakken blokjes tahoe. Voeg deze gelijktijdig met de paddenstoelen toe. De shiitake paddenstoelen kunnen ook vervangen worden door andere paddenstoelen-soorten zoals cantharellen. De paksoi en de wortel kunnen geheel of gedeeltelijk vervangen worden door andere knapperige groentensoorten zoals Chinese kool, paprika of venkel. Ook sperziebonen of peultjes zijn smakelijk in deze schotel. Pas de kooktijden wel aan.

Fan van dit recept? Deel het met je vrienden!

Gerelateerde recepten