Ingrediënten
- 1 kg hele kip
- 2 kg aardappelen
- 1 kleine citroen
- 1 hele bol knoflook
- olijfolie
- handje verse tijm
- handje rozemarijn (alleen de naaldjes)
- 100 gr ontbijtspek (plakjes)
- zeezout
- zwarte peper
Variatietips
- Als groente kun je er sperziebonensalade bij doen.
Bereiding
Stap 1
Wrijf de kip van binnen en van buiten royaal in met peper en zout en leg hem even terug in de koelkast (zo kan het zout en peper alvast intrekken).
Stap 2
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes ter grote van een golfbal. Doe ze in een grote pan gezouten water en voeg de tenen knoflook en de citroen toe, laat ze 12 minuten doorkoken.
Stap 3
Giet ze af en laat ze 1 min. uitdampen (daardoor worden ze krokanter) en haal de tenen knoflook en de citroen eruit. Hussel de aardappelen door elkaar (ook hierdoor worden ze krokanter tijdens het bakken).
Stap 4
Verwarm de oven ondertussen voor op 190 graden.
Stap 5
Prik de citroen een paar keer voorzichtig in met een mes.
Stap 6
Haal de kip uit de koelkast en dep hem droog met keukenpapier en wrijf hem helemaal in met olijfolie, prop de tenen knoflook de citroen en de tijm in de kip. Leg hem in een braadslee en bak hem ongeveer 45 min.
Stap 7
Haal de kip uit de oven en leg hem op een bord. In de braadslee zit nu een laagje kippenvet waarin je de aardappelen en rozemarijn naaldjes gaat husselen. Maak in het midden ruimte vrij om de kip terug te leggen.
Stap 8
Leg de plakjes ontbijtspek nu over de kip en zet het weer terug in de oven voor ongeveer 30 min ,tot de aardappelen goudbruin zijn.
Stap 9
Als het klaar is haal je het uit de oven en verkruimel je het spek over de aardappelen haal de citroen en de tenen knoflook uit de kip, de citroen en rozemarijn naaldjes kan je weggooien. De tenen knoflook kan je eventueel uit hun schil halen en fijn prakken en de kip ermee insmeren. EET SMAKELIJK!
Variatietips
- Als groente kun je er sperziebonensalade bij doen.