Ingrediënten
- 200 gr boter
- 200 gr suiker
- 1 mespunt zout
- 10 gr vanillesuiker
- 4 eieren
- 225 gr zelfrijzend bakmeel
- 30 gr cacao (iets meer dan 4 el)
- 15 gr witte basterdsuiker (1,1/2 el)
- 3 el melk of water
Benodigdheden
- Een cakevorm met inhoud van 2 liter (27 cm lang).
Bereiding
Stap 1
Beboter de vorm en stuif bakmeel over de bodem en de wanden van de vorm. Verwarm de oven voor tot 160°C.
Stap 2
Doe boter, suiker, zout en vanillesuiker in een kom en roer met een (elektrische) garde tot een romige massa verkregen is. Klop er daarna de eieren, een voor een, door en blijf vervolgens nog 3 min kloppen.
Stap 3
Zeef 1/3 gedeelte van het meel boven de massa en schep door het mengsel. Herhaal dat nog eenmaal. Voeg vervolgens de melk toe en zeef het resterende meel boven het deeg. Schep alles goed door, tot het mengsel volkomen glad is.
Stap 4
Verdeel het deeg zoals in 2 porties. Schep cacao en basterdsuiker door elkaar en voeg hete melk of water toe. Blijf roeren tot een egaal mengsel is verkregen. Schep het door een portie deeg en wel zo dat het een egaal bruine kleur heeft verkregen.
Stap 5
Vul de vorm afwisselend met beide soorten deeg. Plaats het rooster iets onder het midden in de oven en zet de vorm erop. Bak de cake in 1 1/4 uur gaar en goudbruin. Controleer of de cake gaar is.
Stap 6
Laat de cake nog 15 min in de vorm staan nadat hij uit de oven is genomen. Verwijder de vorm en laat de cake koud worden.
Stap 7
Het 'marmereffect' kunt u verkrijgen door met een vork spiraalvormige bewegingen in het deeg te maken wanneer het al in de vorm is gedaan.