Ingrediënten
- 4 rib of haas karbonades
- 1 el sambal
- 2 el ketjap manis
- zout
- 400 gr sperziebonen
- 1 blik kokosmelk
- 4 el zonnebloemolie
- 1 kleine ui
- 2 cm verse gemberwortel
- 300 gr witte rijst
- 2 currieblaadjes (toko)
- 2 bosuitjes
- 1 teen knoflook gesnipperd
Bereiding
Stap 1
Leg de karbonades op een schaal. Vermeng de sambal met de ketjap en smeer het vlees ermee in zet weg tot gebruik.
Stap 2
Breng een steelpan met water aan de kook. Maak de boontjes schoon en snijd doormidden. Blancheer de boontjes 2 min in het kokende water. Giet dan af en spoel met koud water. Laat staan tot gebruik.
Stap 3
Giet de kokosmelk in een maatbeker en vul aan tot 550ml. Verwarm in een pan met dikke bodem 2eetl olie en fruit hierin de ui en gember, voeg de rijst toe en bak even om.
Stap 4
Giet nu de aangelengde kokosmelk toe, voeg zout en de currieblaadjes toe en laat al roerend aan de kook komen. Laat in 20 min gaar worden. Verwijder de blaadjes en laat afgedekt staan.
Stap 5
Verwarm ondertussen in een koekenpan 1 eetl olie en bak de karbonades rond om bruin (let op niet laten verbranden, ketjap verbrand snel). Laat even met 2 eetl water sudderen.
Stap 6
Verwarm in een wok 1eetlepel olie en fruit hierin de bosui en knoflook 1min. Voeg de boontjes toe en roerbak nog 2min. Breng op smaak met zout. Serveer de karbonades met de rijst en groente.