Ingrediënten
- 6 teentjes knoflook
- zout en peper
- beetje dunne room
- 3 eierdooiers
- 5 dl kwaliteits olijfolie
- citroensap
Variatietips
- Voor a�oli verde voeg je toe: een handje peterselie, twee of drie takjes dragon, even zoveel kervel en een half handje spinazie, alles tezamen in zout water gekookt tot het zacht is, en daarna afgegoten en gezeefd
Bereiding
Stap 1
Pers de knoflookteentjes fijn, doe het zout erbij en stamp het geheel nog fijner.
Roer er de eierdooiers doorheen.
Voeg nu, al roerend, de olie eerst druppel voor druppel toe; als het sausje gebonden is kan je de rest van de olie in een dun straaltje erbij schenken.
Voeg er naar smaak wat citroensap aan toe.
Als de saus iets te gebonden is kan je hem met iets dunne room vermengen. (eventueel wat gemalen peper toevoegen)
Stap 2
Zo kan je het ook maken:
3 a 4 teentjes verse knoflook
1 hardgekookt ei
1/8 liter zuivere olijfolie van zeer goede kwaliteit
1 a 2 theelepels citroensap
zout
vers gemalen peper
Pel de teentjes knoflook en pers ze boven een kommetje uit Halveer het hardgekookte ei en wip de dooier eruit. Wrijf de dooier boven het kommetje door een zeef en roer er deel voor deel de olie door. Breng op smaak met citroensap, peper en zout. Laat de smaken even intrekken en serveer de saus op kamertemperatuur.
Bij het opdienen het eiwit fijnhakken en door saus mengen.
Variatietips
- Voor a�oli verde voeg je toe: een handje peterselie, twee of drie takjes dragon, even zoveel kervel en een half handje spinazie, alles tezamen in zout water gekookt tot het zacht is, en daarna afgegoten en gezeefd