Ingrediënten
- 400 gr bloem
- 300 gr (room)boter
- 200 gr basterdsuiker wit
- 2 snufje zout
- 3 zakjes vanillesuiker
- kerst koekvormpjes
- muskaat gemengd
Variatietips
- Rond kerst wordt er vaak hagelslag van venz verkocht in de kerstkleuren, vervang daarmee de muskaat
- Je kunt natuurlijk ook allerlei geraspte nootjes gebruiken, zoals amandelen en hazelnoot
- Geen kerstkoekvormpjes, gebruik gewoon een mesje om leuke kerstvormpjes uit het deeg te halen
Bereiding
Stap 1
De boter in een steelpan op het vuur zacht laten worden, daarna van het vuur afhalen, als het begint dun te worden, roeren met een pollepel tot er geen brokken meer zijn. de vanillesuiker, basterdsuiker en zout toevoegen en roeren tot één massa. de bloem beetje bij beetje toevoegen en kneden tot één deegbol. wanneer het deeg nog te plakkerig is, nog wat extra bloem toevoegen! de deegbol met een deegroller uitrollen tot ongeveer 1 cm dik. (als je geen deegroller in huis hebt, kun je ook gewoon een frisdrankfles gebruiken) met de kerstkoekvormpjes haal allemaal koekjes uit het deeg. de kerstkoekjes bestrooien met muskaat en 30 minuten in de koelkast laten staan. de oven voorverwarmen op 180 graden en de koekjes in ongeveer 10 minuten goudbruin laten bakken. de koekjes zijn niet erg lekker als je ze warm op eet, je kunt ze beter 10 tot 20 minuten laten afkoelen.
Variatietips
- Rond kerst wordt er vaak hagelslag van venz verkocht in de kerstkleuren, vervang daarmee de muskaat
- Je kunt natuurlijk ook allerlei geraspte nootjes gebruiken, zoals amandelen en hazelnoot
- Geen kerstkoekvormpjes, gebruik gewoon een mesje om leuke kerstvormpjes uit het deeg te halen